In en rond The Maple

Biercafe Stoepekapel

The Maple

De oudste vermelding van de “Onze-Lieve-Vrouwkapel van Stoepe” dateert van 1457. Ze heeft haar ontstaan te danken aan een miraculeus Lievevrouwbeeld. Het beeld dat in een kapelletje aan een eik hing, wordt naar de kerk van Ertvelde overgebracht maar tot driemaal toe wordt het teruggevonden in de eik waar het oorspronkelijk werd vereerd. Waarmee Onze-Lieve-Vrouw duidelijk te kennen gaf daar een kapel op te richten. Een tweede legende is de miraculeuze genezing van een stomme boodschapper uit Assenede die bij het voorbijgaan van de kapel zijn devotie doet en ervoor wordt beloond met het terugkrijgen van de spraak.

Een derde legende is een miraculeuze genezing van de langzaam blind wordende Jan Baptist Van de Kerckvoorde die zijn zicht terug kreeg. Hij beloofde 15 ommegangkapelletjes op te bouwen. Maar bij het alsmaar uitstellen van zijn belofte, reed hij met paard en kar voorbij de kapel, en op dit moment kwam zijn paard ten val en stierf. Dit beschouwde hij als een straf en begon onmiddellijk met de opbouw van de kapelletjes.

Met de opbrengst uit de offerblokken en van giften in natura (cappoenen, kiekenen, hoenders) wordt de kapel vergroot en opgesmukt. In de loop der eeuwen wordt de kapel tot twee maal toe(1610-1644) geheel verwoest en terug opgebouwd.

De Stoepedagen vinden plaats binnen het octaaf van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte (8 september) en kent nog steeds een grote volkstoeloop. “De Stoepetaarten” zijn een soort appeltaart. De gelei van de "Groeningen"-appels wordt speciaal voor die appeltaarten en schietspoelen gemaakt.

De kapel is beschermd als monument en als dorpszicht bij Ministerieel Besluit van 9 november 1994, ook het orgel toegeschreven aan P.C. Van peteghem is beschermd sinds 29 oktober 1980.